Maskinisten om en dag på Elida

2012-06-02 21:05

Varje gång jag kommer hem från Elida för lite ledighet hinner jag knappt komma innanför dörren förrän jag hamnar i förhörsstolen runt köksbordet och hela familjen frågar ut mig om den senaste perioden. När jag sedan ska träffa kompisar blir det mer eller mindre samma frågor, vilket gör att man känner sig som en gammal ”upphakad” skiva. 
En av de absolut vanligaste frågorna är hur en maskinists dag ser ut, så därför tänkte jag beskriva och förklara det så gott jag kan.

Mina främsta uppgifter ombord är att ta hand om alla maskiner, serva dem och se till att de funkar, samt att producera vatten i vår watermaker. Vi gör ju vårt eget vatten genom att ta det från havet och rena det genom en omvänd osmos. På båten går watermakerrummet under namnet ”barnkammaren”, där bäbisen är just watermakern. Namnet kommer sig av att watermakern är lite som en bäbis: man måste älska den, ta hand om den och bry sig om den, annars är den bara jobbig. Fast trots att man gör sitt bästa kan den ändå gnälla och vara jobbig ibland. För att allt ska funka som det ska, måste man ”byta blöja” på den lite då o då (alltså byta filtret), och när man väl startar den måste man vakta den de första 15 minuterna för att den ska hamna på rätt tryck. Så därav namnet bäbis och barnkammaren.

Ibland går ju maskiner sönder och då gäller det att jag med hjälp av kapten Stefan lagar dem. Stefan har ju varit med från början med Elida V så han har mycket bättre koll än mig på allting, förutom att han har mycket livserfarenhet. Även om jag precis fyllt 20 och känner mig mer mogen än någonsin, har ju Stefan, som han själv säger, fyllt 20 fler gånger än jag... ;-)
Utöver maskinistuppgifterna delar hela besättningen på kökssysslorna och aktiviteterna som ska hålla tonåringarna sysselsatta så inför varje läger sätts ett schema ihop så det blir ordning på sysslorna.

Ett läger ser generellt ut som så, att det är väckning vid 8 av den i besättningen som har hand om frukosten och en halvtimme senare serveras frukosten, antingen på däck eller nere i salongen, beroende på vädret. Därefter har vi alltid morgonbön, oavsett evenemang ombord. Även om inte gästerna är med, har vi det i besättningen.
Generellt är det någon från besättningen som håller i morgon- eller aftonbönen, vilket innebär att den präglas av den personens tankar och livserfarenheter kring tron samt val av lovsånger. Alla i besättningen har sin egen livshistoria och vandring med Gud och det är ofta den vandringen vi berättar om, saker som hänt i livet och som har gjort att man tror eller att man är här på Elida.
Jag gillar den biten, att frukost och morgonbön går hand i hand, likaså kvällsmat och kvällsbön. Vi tror att man behöver båda sakerna för att må bra. Maten är redan bevisad att den behövs, men jag tror, eller vet, att Gud och min tro på honom, tiden jag spenderar med honom, gör att jag mår bra i ande och själ. Två livsviktiga saker inom loppet av någon timme, det är bra det!

Efter morgonbönen är det dags att göra sig i ordning både som passagerare och besättning, vilket innebär att man klär sig efter väder och sjösäkrar sina saker så att ingenting kan åka i golvet och gå sönder eller vältas ut om vi skulle börja luta.
Så drar vi in landströmskabeln och landvattenanslutningen och lossar på tampar. Som maskinist ska jag kolla alla delar på huvudmaskinen så vi inte får något oväntat motorstop, kanske pga en manet i kylarvattenfiltret.

Sedan bär det av mot nästa ställe. Så fort vi lämnat hamnen sätter vi oftast segel, om vädret tillåter, för vi älskar att segla! Dessutom är det billigt. 
När vi sätter segel tar vi hjälp av våra konfirmander/gäster, för vi har inga elvinschar, utan jobbar tillsammans och bygger gemenskap genom att dra i tampar och skrika "åhej åhå” i kör.

Sedan följer ett par timmar med lekar på däck, lunch och kanske ett och annat vattenkrig, vilket brukar bygga väldigt bra gemenskap mellan besättning och konfirmander av någon anledning. Besättningen har för vana att vinna och blöta ner alla, för det finns en oskriven regel att ingen ska få ha en enda torr fläck kvar när vattenkriget är över.
När vi kommer fram till destinationen brukar konfirmanderna få fritid för att stilla sitt godissug medan besättningen har samling, där vi tar upp allt möjligt som berör oss och båten.

Sedan är det dags för fler lekar och aktiviteter, vilket ofta innebär att vi går till något stort grönområde och spelar brännboll, har 5-kamp eller något annat. Efter middag har konfirmanderna ibland lektion eller kanske genrep inför konfirmationen.
Sedan är det dags för aftonbön och därefter har vi alltid teparty nere i salongen, vilket brukar vara en härlig stund på dagen. Tända ljus, mackor, kaffe, te eller kanske rent av varm choklad. Under dessa stunder får konfirmanderna chans att ställa frågor om allt mellan himmel och jord och vi uppmuntrar dem att fråga oss om tro, varför vi tror och varför vi gör det vi gör. Ibland kan man hamna i riktigt djupa samtal vilket är väldigt roligt!

Efter tepartyt är det dags att sova, och ni som varit ledare på hajker och läger vet hur svårt det kan vara att natta pigga tonåringar – som druckit en massa energidryck under dagen och som är på bushumör – medan man själv är helt slut och bara vill sova. Fast om man är på humör kan det vara ganska kul att köra dem isäng – man får på något sätt ta igen tiden när man själv blev nerjagad i sängen som tonåring.
Men ibland kan man få en riktig chock när man kommer upp ur salongen och märker att det redan är släckt och tyst, när man förväntade sig en lång nattvakt, vilket också står med på schemat, för detta är en kompositbåt där precis allting hörs! Jag har ibland vaknat av att fåglar sprätter runt på däcket; det är sjukt lyhört ombord! Det gör att när några på bushumör, så hörs det.

Jaa, så kan en dag på Elida se ut. Det finns såklart mycket mer att tillägga, men ni ska ju orka läsa det också! Det här blev redan längre än jag tänkt... =)

/Eddie, maskinist och (obesegrad) vattenkrigare

 

  • 4 kommentarer

Stig-Eric Jonsson "Stickan" säger (20120623, kl 19.38)

Härligt att läsa om dig Eddie!
Kul att du har fått ut så mycket av din tid på Elida. hoppas att vi ses när du mönstrat av igen.

"Stickan"

natalie säger (20120616, kl 23.26)

Dagarna med er på elida vart sjukt mysiga, ni.är underbara, o det var några av dom bästa dagarna jag haft på väldigt länge.
Jag hoppas vi ses igen! Och då Eddie är du inte längre en obesegrad vattenkrigare, för då lär ja ge igen.
Hoppas ni har det bra på elida!

Viktoria berg säger (20120603, kl 19.15)

Låter mysigt och roligt, kram till dig!:)

Ralf säger (20120603, kl 8.07)

Du är en pärla, Eddie!

Skriv kommentar

Blogginlägg

Nytt år, nya möjligheter
Hjälp oss
Sommar, sommar, sommar
Music tour Kanarieöarna 2018
Nytt utskick ute för FriendShip
Dags för Spaniensäsong
Det är en kall sommar vi har
GOD JUL!
Snart ny säsong för Elida på tv
Musikveckan - från byssan sett
Seglingspraktik Göteborg-Malaga
Vi färdas mot Spanien
Elida "bakom kulisserna"
Olivia bloggar om sommaren
Sweden Offshore 2016
Stockholmsveckan
Hej från Stockholm
Lite smått och gott
Elida på tv hela sommaren
Återhämtning
Sista etappen kvar
Vila och förberedelse
Nu är det musikturne!
Ett segel mindre...
Med Elida från Cartagena till Las Palmas
Nu lämnar vi strax Cartagena
Arbetsdagar avslutar säsongen
Värt att kämpa för
Uppdatering
Full fart över Biscaya
Rapport från Dover
Försenade - men på väg
Förberedelsetid
Hälsning från Alex
Vi hyllar allas vår Biggan!
Summering av sommaren
Tankar från en indier
Sweden Offshore
Stockholm i vårt hjärta
Äntligen nytt från musikturnen
Konfahögtider väntar
Äntligen hemma!!
Oplanerat stopp i Lowestoft
Äventyr på Kanalen
Stormskydd i Porto
Landpermis i Porto Santo
Lite mer från musikturnen
Musik och sång i full gång
Ledighet inför musikturne
Att havssegla till Las Palmas
Från soliga Spanien
Vårt "bryggmöte på land" i Huskvarna
Julen är Jesus
Detta händer på Elidafronten
När det blir som Gud har tänkt
Lyckad helg i Malaga
Snart framme
Hej hej från Clara i Cascais
Min första gång på Biscaya
Sill & chips, någon?
På väg!
Välkommen på avseglingfika!
Laddar om inför en segling söderut
Min sommar på Elida
25 dagar på Elida
Från ostkust till västkust
Almedalen
Nacka & Almedalsveckan
Konfirmation och varv
Arbete och fest
Glad påsk!
För fler sjörapporter...
Sjörapport från Portugal
Dags att segla hem
Bryggmöten och sardinbränning
Härlig start på musikturne
Vi laddar om för musikturne
Vår seglats till Kanarieöarna
Anmäl dig till Konfa på Elida!
Nu kör vi igen!
Med önskan om en välsignad advent
Arbetsdagar i Cartagena
Avslutande tankar om musikturnen
På väg österut (med bilder!)
...men Gud är god och trofast!
Prövningar vi möta få...
Äntligen Spanienturne!
Uppdatering av läget
Ut från ett regntungt Porto
Biscaya klart!
Uppdatering från Dover
England i sikte
Nu är vi på väg!
Hejdå-fika på Eriksberg tis 17:e!
Det som hänt sen sist...
Min första Elidasommar (bilder)
Jesus till Sverige! (med bilder)
Min tid som deltidsbesättning (so far)
Igång med konfaläger
Hemma igen!
Seglare på hemmavatten igen, nu är våren är här!
Två resebloggar
Hälsning från våra långseglare
Slut på turne - Sverige nästa
Dags att anmäla sig!
Elidas nya cd tar form
Rätt kurs?
Uppdatering från Marstrand
Från nattklubb till söndagspromenad
På väg mot Cartagena
Spain Music Tour är igång
Stopp utanför Gibraltar
Snabbt hej från Cascais
Välkommen till Atlantkusten!
Kort stopp i England
Logg från Nordsjön
Nu är Elidas konfirmandläger klara... för i sommar!
Fylld av tacksamhet
Om vår "Himmelske seilas" i Norge
Norge-hilsen!
Rapport från Smögenbryggan
Guds puls
Att nå hela landet på en plats
Vilken härlig start!
Almedalsveckan är igång
Lite om schema för Sommarturnen
Maskinisten om en dag på Elida
Team Elida besöker Göta kanal!
Internationella Engelska skolan i Borås
Ett Kungsbacka i blom
Rikedomen föll på min lott!
En sjömans lediga dag
Viktiga crewdagar på Marstrand
Så är vi äntligen hemma!
Etapp Nordsjön klar
På kortvisit i Portsmouth
I Engelska kanalen
Nästa: Biscaya
Äntligen i Porto
Dags att resa hem
Datum satta för Elidakonfa 2012/13
Ändrade planer
Gatumusik i Puerto Rico
Dags för musik på Kanarieöarna!
Dags för Elidakonfa-Spanien 2
Masterna är på!
Is o vinter i Spanien
Färgstarka arbetsdagar
Så till sist...
En naken båt
Lite uppdatering...
Plötsligt händer det!
Ändrad inriktning för Spanienkonfa 2
Vi hämtar andan
En nervkittlande ankomst
Vi drar vidare österut
Gud förser
Spanienturnen har börjat!
Framme!
Kulingstopp i Cascais
Vilken seglats!
Livstecken från Kanalen
Mot nya äventyr
Toppenväder för skolklass
Uppe på varv
Vi öppnar en ny konfaklass: Spanien-Musik!
Sista musikveckan har nått sitt slut
Tankar inför ett bryggmöte
Ledig dag i Lysekil
Regntunga skyar
På väg till Varberg.
Halvvägs in i Almedalsveckan
Härlig start på Almedalsveckan
Hej Almedalen!
Sommarens schema ute nu!
Ansök till besättningen
Filmklipp från Musikturnen!
Vi är hemma!!
Heja Skandinavien
Brist på vind i Kanalen?
Vi är i England!
Ett oplanerat stopp
Snabbstopp för avmönstring
Livstecken!
Turnen är över
Tillbaka i Puerto Rico!
Bejublad sång!
Gatumusik på Teneriffa
Snart halvtid
Turnedag 2
Nu börjar vi
Framme i värmen
Nya äventyr!
Lite personalförändringar
Nu är vi samlade!
Med önskan om en välsignad julhelg!
Om ni undrar över kartan...
Putsa, feja, diska, damma...
Slut på seglingssäsongen
Musikturnens sista helg
Tillbaka i Almerimar
Lite bilder från resan till Spanien
Veckans schema
Upptakt i Puerto Banus
Dags för fas 2
Aftonbön i solnedgången
Äntligen över Biscaya
Snart halva resan avklarad
Storm och tullkontroll
Från Engelska kanalen
Välkommen till nya elida.se!