Rätt kurs?

2013-02-10 21:32

"Äntligen fast mark under fötterna!" tänkte jag när vi anlöpte Las Palmas på Kanarieöarna efter en mycket blåsig överfart de senaste dygnen.

Söndagen 3 februari mönstrade vi på Elida V, som då låg vid kaj i Malaga, Spanien. Vi (jag och min make, Lars) gjorde oss hemmastadda i "nedgång Gul" med sittgrupp, dusch och wc samt fyra hytter med vardera två våningskojer.
Efter midnatt lade vi ut för att transportsegla Elida nonstop till Kanarieöarna.

Måndag 4 februari:
Gibraltarklippan passerades under motorgång och vi gick ut ur Medelhavet genom sundet mellan Europa och Afrika. Motströmmen genom sundet var 1-2 knop. Vår kapten gjorde ett smart drag genom att tidigt välja att för segel gå söderut nära utmed Marockos nordvästra kust och därmed spara in minst 20 sjömil.

Det var fantastiskt att med endast ett revat försegel (genua) färdas framåt i 14 knop (!) på denna ca 100 ton tunga farkost. Genuan på 300 kvadratmeter var till hälften revad, men ändå var ytan större än en normal 3-rumslägenhet...!

Vi delades in i tre vaktlag med fem personer i varje. Lars och jag fick vakten tillsammans med kapten Stefan och hans fru (Diana) samt Gustav, som var kock - tack och lov! - jag hade aldrig klarat av att stå inne i byssan och laga mat så som han gjorde under färd!
Våra vaktpass var kl 8-12 och 20-24 varje dag och så rullade det på - i dubbel bemärkelse - under dagarna ombord. Under morgonvakten användes vår hytt som skolsal för kaptensbarnen ombord, Zemias och Lewi, och deras lärare, Ulla-Britt.

Det blev kyligt när solen gick ner vid 19- tiden. Termometern visade 16 grader. Överlevnadsoverallerna var helt underbara och värmande att dra på sig. Med min mössa och hela ylleunderstället, fleecebyxor, ylletröja under overallen så var nattpasset "gött".

Vi passerade Tanger och Casablanca, som glittrade likt juveler i nattmörkret på babord sida när vi fortsatte utmed afrikanska kusten.
Att vi under 30 minuter såg fyra delfiner simma lekfullt i bogsvallet bräcktes snart av vaktlaget efter oss, som såg tio delfiner i mareld! "Vilket skådespel!" sade de när de berättade hur delfinernas silhuett från nos till "simsvalls-slöjan" lyste upp det mörka havet i sprakande neongröna färger från rörelseaktiverade plankton.

God och närande mat serverades varje dag ombord och vaktlagen "kokade kittelen full fast byssan inte stod lull". Var och en tog för sig av maten genom luckan med ena handen eftersom man måste hålla sig fast i båten med den andra. Ibland fick man även parera krängningarna med en fot mot relingen eller mot något skott i närheten - rena akrobatiken, om man ville behålla maten i sin djupa tallrik!
Detta gick dock inte alltid väl, utan slutade för mig en gång med ett pladask och maten utspridd på däck... som fick sköljas med en hink sjövatten.

Efter lunch satte vi full genua och senare under eftermiddagen när vinden mojnat lite beordrade kapten fulla segel. Med storsegel, genua och revad mesan slörade vi vidare.
När man inte har vakten ombord är man helt ledig under två 8-timmarspass att göra vad man vill: läsa, sova, sola, umgås. Underbart att se människor som aldrig träffats tidigare trivas och arbeta så bra tillsammans.
Till exempel den härliga mamman som blev så inspirerad av sin dotter, som tidigare varit med på konfirmationsläger på Elida, att hon nu själv var med ombord.

Det är en upplevelse att få stå vid rodret och känna en så stor båt lyda mina rattrörelser. Roligt men också arbetsamt i hårt väder - ett riktigt gympapass.
Kaptensparet är verkligen duktiga och kunniga. De seglar hellre än går för motor, men det är alltid en avvägning att å ena sidan spara bränsle men å andra sidan spara på seglen.

Varje dag efter lunch hade vi en samling på däck, där alla sjöng tillsammans och vem som helst fick dela något från hjärtat. Dessutom delade Kapten ett bibelord och bad.

Onsdag 6 februari:
Efter en fin soluppgång kl 07.30 och frukost med pannkakor, kokt ägg, mackor och te eller kaffe var man helt redo att ta vakten fram till 12. Det mulnade på och dyningarna var nu två meter med 20 meter mellan topparna.
Lunch med god aptit. Alla var friska och pigga ombord och njöt av stekt potatis, biff med sås och vitkålsallad. Stefan informerade oss alla om ökande vind under eftermiddagen och kvällen, uppåt 18-20 m/s med kulmen vid midnatt.

"Hur gör man risgrynsgröt till så många?" Gustav fick många goda råd och det vattnades i munnen på mig: Wow, risgrynsgröt ute på Atlanten - då är jag beredd att möta vilken utmaning som helst!!!
Ett grötrim från min barndom lyder: "Krigar'n inga faror fruktar när han gröt på avstånd luktar."

"Alla ska ha flytväst eller överlevnadsoverall i kväll", sade kapten, för nu börjar det dra ihop sig.
Vi surfade fram i 12 knop och den som styrde måste vara noga med balansen på grund av den ständiga risken för gipp. Stora vågor från nordväst mötte vind från nordost med crosswaves som resultat.
Enligt Stefan är Elida konstruerad så att hon kan segla i över 20 knop vid optimala omständigheter. Det kändes tryggt.

Vi klättrade senare bakåt över däck till kabyssen för att få tag i kvällsmaten - en utsökt god, varm risgrynsgröt med kanel och mjölk, som man tacksamt laddade med, för nu ökade spänningen i takt med vindstyrkan.
Lite vila på maten inför vårt kvällspass medan skymningen faller, tänkte vi. Ja, falla skulle man ju själv lätt kunna göra - ur bingen alltså - om inte kojerna hade haft så höga sidor! För att sova lugnt var bästa tipset att "vaddera in sig med kuddar" och spänna fast sig med ett böjt knä mot kojsidan för att inte kastas runt i de kraftiga krängningarna.
"Min båt är så liten och havet så stort, men Jesus har fattat min hand..." Ja, nu började gamla söndagsskolsånger dyka upp i mitt medvetande. Varför? "... när Han styrer båten så går det så bra på resan till himmelens land."

Lars kommenterade förhållandena som rådde: "Stefan styr jättebra! Det är väldigt slitsamt ibland att hela tiden parera den stora risken för gipp. Nu går vi endast med två varv revad rullfock, som är på 120 kvadratmeter segelyta, och SOG (speed over ground) är ändå 10,5 knop! Elida uppför sig väldigt bra i sjön trots att det nu blåser 18 upp till 20 m/s i byarna".
Nu var det extra skönt att bli avlöst vid midnatt.

Torsdag 7 februari:
En ny underbar dag ute på Atlanten. Upp till frukost i gryningen och på vakt igen. Det hade mulnat ytterligare och vinden ökat i styrka. Stora vågor på 4-5 meters medelhöjd men även 6-meters toppar.
Detta tuffa pass avslutades med lunch: spagetti med jättegod köttfärssås och rivna morötter. Prat och sällskap, skratt och gemenskap.

Det andra vaktlaget tog nu vid och vi kunde vila igen. Jag somnade till ljudet av den pågående skollektionen och småkillarnas röster när de stavade sig fram och ljudade sina texter.

Strax siktade vi äntligen land: silhuetten av Lanzarotes norra kust steg fram ur molndiset. Vulkaniska öar är så mycket högre än vad man är van vid hemma och syns tidigt, men det tar så många fler timmar att nå fram.
Vi valde att passera öns västra kust för bästa skydd mot den grova sjön från nordost.

Fredag 8 februari:
Den öppna Atlantens stora dyningar tryckte nu kraftigt igen på styrbords låring och förde oss fram i 10 knops fart tills vi siktade Gran Canaria kl 09.15. Det tog ytterligare en timme innan vi kunde urskilja Las Palmas, staden som klättrar uppför berget.
"Molnigt men inget regn - och troligtvis sol som vanligt på sydsidan", sade kapten. Klockan 11 seglade vi in genom hamninloppet
endast iklädda genuan, som the crew med en snabb och van manöver skiftade till fock.
Innanför den ovanligt långa piren, som skyddar hamnen mot de starka nordostliga vindarna som är förhärskande här, avtog dyningarna men vinden var fortfarande för stark, så vi ankrade upp i den stora yttre hamnbassängen utanför yachthamnen.

En efterlängtad lunch före den obligatoriska rengöringen av båten, skrubbning av däck och städning av hytterna. Allt ska vara tipptopp inför morgondagen (lördag), då båten kommer att fyllas av ett dussin konfirmander som mönstrar på för några veckors konfirmationsläger.

Här låg vi sedan på svaj för ankar över natten.

Lördag 9 februari:
Idag hade vi gemensam frukost eftersom några av oss skulle mönstra av. Många härliga sånger strömmade ut från akterdäck i den soliga morgonen när kapten delade Ordet och bad.
Temperaturen var nu 21 grader i luften och vi hade klartecken att få gå in till kaj i yachthamnen, som såg trång ut med alla båtarna. Kapten manövrerade mycket skickligt in Elida genom trånga passager och tre tvära 90-graderssvängar. "Perfecto", kommenterade de spanska yachtmännen i sin gummijolle. De fanns till hands för assistans, som vi inte behövde.

Vi vet nu att en vecka ombord på Elida är en upplevelse för livet. Här ombord är livet helt avskalat. Man är en i besättningen och fastän alla kommer från olika håll smälter man snabbt ihop till en fin arbetsgemenskap, där vi är beroende av varandra. Livet blir basic: äta, sova, arbeta och umgås. Alla är så go'a. Kapten Stefan och Diana så lugna och kunniga, besättningen så duktiga och vi övriga så villiga....
Endast min koj är min privata sfär för sömn och lite vila emellanåt.

Att stå och spana vid relingen efter delfiner, valar och havssköldpaddor (eller i värsta fall "tappade containers" från något lastfartyg) är verkligen avstressande. Då kan tankarna flyga fritt som måsarna. Man kan reflektera eller bara vara. Andas, slicka i sig saltet på läpparna och defragmentera hjärnans hårddisk. Men på vaktpasset vid rodret har man bara en enda tanke i skallen: "Håller jag rätt kurs?"

Den starkaste upplevelsen för mig ombord på Elida var att efter solnedgången bara fortsätta segla rakt ut i kolsvarta natten under stjärnklar himmel. Man måste då lita på att kapten lagt ut rätt kurs - och att den leder oss fram till slutdestinationen. Det var spännande att oavbrutet segla dag och natt och till slut ha tillryggalagt hela transportsträckan Malaga-Las Palmas, 765 sjömil. En sträcka som motsvarar Sveriges kust från Strömstad till Umeå.

Detta hoppas jag att också tonåringarna som mönstrar på ska få med sig - för livet.

"Bibeln är boken som Gud oss gav.
Den är kompassen på livets hav.
Följer du den går du ej i kvav.
Bibeln är boken idag."

Vid pennan,
Lena Sahlberg

 

  • 4 kommentarer

inge o marianne säger (20130220, kl 9.40)

Har en bekant ombord som heter Anna -Karin ,såg båten 19/2 utanför Playa Ingles
den såg väldigt mäktig ut o med svensk flagg härligt .

Leif Johannisson säger (20130219, kl 10.25)

Bor i San Agustin på vintern, igår kväll såg vi en stor båt ankra upp i viken utanför oss, idag på morgonen ser vi båten och jag säger till min fru det ser ut som Elida, tar fram kikaren och jäpp det är Elida, välkommna hit.

Karl-Axel Nytomt säger (20130211, kl 14.48)

Instämmer m Maria.Vilken fin reseskildring. Med halva familjen på Elida i nuläget var det intressant att dag för dag kunna följa hur seglatsen varit. Visste gm Karins blogg att det varit svårt att hålla sig kvar i kojen.
Tror o hoppas att Lena Sahlbergs skildring ska göra Elida-familjen än större.

Hälsar Båtfrökens man

Maria Axelsson säger (20130211, kl 0.00)

Hej på er!

Vilken fin reseskildring! Jag fick just veta av min farbror Sven-Olof Axelsson att ni är i Las Palmas. Jag är också på Gran Canaria, och när jag kommer till Las Palmas imorgon, måndag, ska jag se om jag får tid över till att leta upp er.

Ha det fint!
Vänligen, Maria Axelsson

Skriv kommentar

Blogginlägg

Nytt år, nya möjligheter
Hjälp oss
Sommar, sommar, sommar
Music tour Kanarieöarna 2018
Nytt utskick ute för FriendShip
Dags för Spaniensäsong
Det är en kall sommar vi har
GOD JUL!
Snart ny säsong för Elida på tv
Musikveckan - från byssan sett
Seglingspraktik Göteborg-Malaga
Vi färdas mot Spanien
Elida "bakom kulisserna"
Olivia bloggar om sommaren
Sweden Offshore 2016
Stockholmsveckan
Hej från Stockholm
Lite smått och gott
Elida på tv hela sommaren
Återhämtning
Sista etappen kvar
Vila och förberedelse
Nu är det musikturne!
Ett segel mindre...
Med Elida från Cartagena till Las Palmas
Nu lämnar vi strax Cartagena
Arbetsdagar avslutar säsongen
Värt att kämpa för
Uppdatering
Full fart över Biscaya
Rapport från Dover
Försenade - men på väg
Förberedelsetid
Hälsning från Alex
Vi hyllar allas vår Biggan!
Summering av sommaren
Tankar från en indier
Sweden Offshore
Stockholm i vårt hjärta
Äntligen nytt från musikturnen
Konfahögtider väntar
Äntligen hemma!!
Oplanerat stopp i Lowestoft
Äventyr på Kanalen
Stormskydd i Porto
Landpermis i Porto Santo
Lite mer från musikturnen
Musik och sång i full gång
Ledighet inför musikturne
Att havssegla till Las Palmas
Från soliga Spanien
Vårt "bryggmöte på land" i Huskvarna
Julen är Jesus
Detta händer på Elidafronten
När det blir som Gud har tänkt
Lyckad helg i Malaga
Snart framme
Hej hej från Clara i Cascais
Min första gång på Biscaya
Sill & chips, någon?
På väg!
Välkommen på avseglingfika!
Laddar om inför en segling söderut
Min sommar på Elida
25 dagar på Elida
Från ostkust till västkust
Almedalen
Nacka & Almedalsveckan
Konfirmation och varv
Arbete och fest
Glad påsk!
För fler sjörapporter...
Sjörapport från Portugal
Dags att segla hem
Bryggmöten och sardinbränning
Härlig start på musikturne
Vi laddar om för musikturne
Vår seglats till Kanarieöarna
Anmäl dig till Konfa på Elida!
Nu kör vi igen!
Med önskan om en välsignad advent
Arbetsdagar i Cartagena
Avslutande tankar om musikturnen
På väg österut (med bilder!)
...men Gud är god och trofast!
Prövningar vi möta få...
Äntligen Spanienturne!
Uppdatering av läget
Ut från ett regntungt Porto
Biscaya klart!
Uppdatering från Dover
England i sikte
Nu är vi på väg!
Hejdå-fika på Eriksberg tis 17:e!
Det som hänt sen sist...
Min första Elidasommar (bilder)
Jesus till Sverige! (med bilder)
Min tid som deltidsbesättning (so far)
Igång med konfaläger
Hemma igen!
Seglare på hemmavatten igen, nu är våren är här!
Två resebloggar
Hälsning från våra långseglare
Slut på turne - Sverige nästa
Dags att anmäla sig!
Elidas nya cd tar form
Rätt kurs?
Uppdatering från Marstrand
Från nattklubb till söndagspromenad
På väg mot Cartagena
Spain Music Tour är igång
Stopp utanför Gibraltar
Snabbt hej från Cascais
Välkommen till Atlantkusten!
Kort stopp i England
Logg från Nordsjön
Nu är Elidas konfirmandläger klara... för i sommar!
Fylld av tacksamhet
Om vår "Himmelske seilas" i Norge
Norge-hilsen!
Rapport från Smögenbryggan
Guds puls
Att nå hela landet på en plats
Vilken härlig start!
Almedalsveckan är igång
Lite om schema för Sommarturnen
Maskinisten om en dag på Elida
Team Elida besöker Göta kanal!
Internationella Engelska skolan i Borås
Ett Kungsbacka i blom
Rikedomen föll på min lott!
En sjömans lediga dag
Viktiga crewdagar på Marstrand
Så är vi äntligen hemma!
Etapp Nordsjön klar
På kortvisit i Portsmouth
I Engelska kanalen
Nästa: Biscaya
Äntligen i Porto
Dags att resa hem
Datum satta för Elidakonfa 2012/13
Ändrade planer
Gatumusik i Puerto Rico
Dags för musik på Kanarieöarna!
Dags för Elidakonfa-Spanien 2
Masterna är på!
Is o vinter i Spanien
Färgstarka arbetsdagar
Så till sist...
En naken båt
Lite uppdatering...
Plötsligt händer det!
Ändrad inriktning för Spanienkonfa 2
Vi hämtar andan
En nervkittlande ankomst
Vi drar vidare österut
Gud förser
Spanienturnen har börjat!
Framme!
Kulingstopp i Cascais
Vilken seglats!
Livstecken från Kanalen
Mot nya äventyr
Toppenväder för skolklass
Uppe på varv
Vi öppnar en ny konfaklass: Spanien-Musik!
Sista musikveckan har nått sitt slut
Tankar inför ett bryggmöte
Ledig dag i Lysekil
Regntunga skyar
På väg till Varberg.
Halvvägs in i Almedalsveckan
Härlig start på Almedalsveckan
Hej Almedalen!
Sommarens schema ute nu!
Ansök till besättningen
Filmklipp från Musikturnen!
Vi är hemma!!
Heja Skandinavien
Brist på vind i Kanalen?
Vi är i England!
Ett oplanerat stopp
Snabbstopp för avmönstring
Livstecken!
Turnen är över
Tillbaka i Puerto Rico!
Bejublad sång!
Gatumusik på Teneriffa
Snart halvtid
Turnedag 2
Nu börjar vi
Framme i värmen
Nya äventyr!
Lite personalförändringar
Nu är vi samlade!
Med önskan om en välsignad julhelg!
Om ni undrar över kartan...
Putsa, feja, diska, damma...
Slut på seglingssäsongen
Musikturnens sista helg
Tillbaka i Almerimar
Lite bilder från resan till Spanien
Veckans schema
Upptakt i Puerto Banus
Dags för fas 2
Aftonbön i solnedgången
Äntligen över Biscaya
Snart halva resan avklarad
Storm och tullkontroll
Från Engelska kanalen
Välkommen till nya elida.se!