En sann julsaga

2015-12-16 20:05

En gammal berättelse som fortfarande berör mig, en sannsaga mitt i juletid. Skriven av min far för 20-25 år sedan.

Här kommer den:

-Jul, jul strålande jul"  strömmar ut från högtalarna från julbåten Elida när vi stävar fram mot sista hamnen, hemmahamnen. Snart ser jag vårt hem som är särskilt upplyst denna kväll,final efter många hamnar.  Gun och jag älskar att ha människor omkring oss, speciellt på jul när människor ofta är ensamma.

Tanken går tillbaka till en tid i mitt liv när livet var sönderslaget av missbruk, konkurs och skilsmässa. Min mor hade nyligen blivit änka, med en son som bara gick djupare och djupare ner i träsket. Allt vad min far byggt upp rev jag ner på några få år.En gång alkoholist- alltid alkoholist, är länkarnas budskap. Begäret är som en hushållsassistent, som drev mej till delirium- fruktansvärda upplevelser. Körkortet drogs in.Karusellen fortsatte tills jag en dag strax före jul  hamnade på ett badhotell som fungerade som "tork". På själva julafton fick jag ett telefonsamtal med hälsningen:"-Du är ett svin". Allt var hopplöst, det fanns inget att leva för. 

Jag beslutade mej för att "klippa av" livet, jag hade just fått tag i tabletter som man inte kunde,så att säja, misslyckas med.Men på väg till mitt rum och självmordsförsöket träffades jag av ett budskap som helt förvandlade mitt liv. Just när jag passerade biblioteket fastnade blicken på en uppslagen gideonitbibel. Jag stannade till och läste lite förstrött och plötsligt träffar mej orden i den 40:de psalmen;"...Han drog mej upp ur den djupa dyn, Han ställde mina fötter på en klippa....". Gäller detta mej?

En stund senare satt jag i ett hörn inne i matsalen och åt jullunch, när det plötsligt kommer in en präst som ska hålla julbön. Elände, tänkte jag, det går inte smita ut. Jag hade aldrig haft mycket till övers för religiösa människor, men detta var något annat.Här mötte jag budskapet om att Gud älskade mej, om "en Frälsare är född för dej, Tarren." Ja,så sa han naturligt vis inte, han kände ju inte mej. Men budskapet var så levande och personligt till mej att det gick rakt in i mitt hjärta.

Följande morgon satt jag på julotta i en fullpackad kyrka. "-En Frälsare är född för dej, Tarren ".  Hörde jag rätt? Budskapet träffade rätt in i hjärtat igen. Det var två julottor denna juldag, så jag var med på nästa julotta också. Det fanns 11 kyrkor i Tranås, och den juldagen gick jag från kyrka till kyrka för att "dricka" av det levande vatten jag alltid sökt.Vaktmästaren i Pingstkyrkan hälsade mej med:"-Välkommen, broder".

Jag tittade två gånger på honom- jag hade aldrig haft någon broder, han måste tagit fel. Idag har jag en jättestor släkt som är på väg mot himmelen.Det som hände på insidan den där märkliga julhelgen kan ibland vara svårt att förklara, det var något helt övernaturligt, ett mirakel. Det malande begäret var som bortblåst, jag kände mej helt fri.

Jag gick upp till överläkaren och bad om att få åka hem, trots att jag skulle få insulinbehandling, elchocksbehandling, osv. Han undersökte mej, såg mej i ögonen och sa: "Här måste hänt ett under". Skakningar och abstinens var helt borta.På väg till stationen mötte jag vaktmästaren i Pingstkyrkan, och jag tänkte att han vet säkert vad som hänt mej, så jag började berätta. Helt plötsligt ropar han så halva Tranås hörde det;" Du har blivit frälst, broder!!". 

Jag reste hem till ett kaos, och borde egentligen varit bekymrad. Men hela vägen hem sjöng skarvarna på rälsen: du har blivit frälst, du har blivit fräst..... Efter sju månader var jag på grön kvist, alla gamla skulder var rensade, jag var skuldfri både affärsmässigt och andligt.

För några år sedan talade jag till en stor samling läkare som var på kurs. De frågade vad som gjorde att jag kunde bli helt fri från begäret. När jag funderade på svaret flödade sångtexten genom mej; ...genom blodet har han frälst mej....  Genom Jesus fick jag uppleva ett kemiskt och andligt under. Jag fick nytt blod i mina ådror, jag fick del av den himmelska blodgruppen, det gamla var förgånget- något nytt har kommit. Genom Jesu död på korset bar han iväg all vår synd och sjukdom, genom uppståndelsen upprättade han oss till att bli Guds barn. 

God jul önskar skepparen på Elida

Tarren

 

  • 2 kommentarer

Lars Helm säger (20151229, kl 17.58)

Tack för kortet. Det behövdes..
Men som Tarren alltid sa till mig Lars glöm inte "Du är aldrig ensam".
Men det var många år sedan nu på ELIDA 1:s tid eller 2:an. Det har hållt mig iliv, trots många prövningar osv.
FRID vänner Gott slut och ett GOTT NYTT ÅR
Lars

Mia säger (20151218, kl 11.46)

Hej Stefan! Så fint! Din pappa skulle gillat att stå som "skepparen på Elida".
Ha en välsignad jul och hälsa familj och vänner ombord från mig och andra i Frillesås.
Och en fråga. Ni har ju besökt oss någon söndag innan vi seglar med er. Är det möjligt 2016? 17/4, 24/4 eller 1/5?
Allt gott! Mia

Skriv kommentar