Han var bara en av tusentals som dött på ett kors. En i mängden av alla som sagt sig ha svaren på livets problem och gåtor. Ändå – tvåtusen år senare – är han den viktigaste personen i miljoner människors liv.
Vem var han? Eller – om han har rätt – vem är han?

Jesus var hans namn. "Jesus" betyder "Gud ska rädda" och de tre år av hans liv som finns beskrivna i Bibeln berättar för oss om en man som botade sjuka, utförde mirakel och på alla sätt visade hur god Gud var.
Jesus sade att alla människor var skapade av en och samme Gud, skapade till "Guds avbild", och att den Guden hade valt att bygga sin relation till människorna på kärlek. Kärlek som alltid kräver en fri vilja, möjligheten att säga ja eller nej, att kunna välja mellan liv eller död.

Men människan valde fel. Hon valde själviskhet och död och gick bort från Gud.

Jesus kom först och främst för att visa att Gud älskade världen så mycket att han sände sin egen son, för att var och en som tror på honom inte ska behöva gå förlorad för alltid, utan ha evigt liv. Han visade att det inte finns några hopplösa fall för Gud.
Men Jesus var alldeles för provocerande för sin omvärld, alldeles för radikal för att vara bekväm. Så han greps och dömdes till döden. Men det som verkade som ett misslyckande av en lovande karriär var i själva verket ett planerat steg i Guds räddningsplan.

Där, på ett kors utanför Jerusalem, tog Jesus själv på sig straffet för människornas synder. Han tog allt det mörka i oss, det som producerar allt det onda som vi säger och gör och som skiljer oss från den Gud som är rakt igenom ren och god.
Allt mörker, all ondska, all rädsla, allt hat – ja, allt som skapar problemen i vår värld som vi desperat försöker lösa – tog han på sig själv för att du och jag skulle slippa bära det. Ingen annan filosof eller religionsstiftare har gjort något liknande. Bara Jesus.

Tre dagar senare uppstod han från det döda. Han besegrade döden och står nu med öppna armar, redo att ta emot var och en som vill komma, var och en som vill ta emot det han redan har gjort för oss alla.
Och människor kommer. Tiotusentals människor över hela jorden får varje dag uppleva vad det innebär att bli förlåten och ren på insidan. Uppleva vad det innebär att kunna be till en Gud som hör och svarar, därför att det som tidigare låg emellan oss och honom, nämligen synden, är borta. Uppleva vad det innebär att aldrig vara ensam.

Hur lite du än kanske tror det, säger han att han är intresserad av just dig. Att han har en plan för just ditt liv. Att han älskar dig mer än du någonsin kan ana.
I hans ögon är du inte bara ett sandkorn i universum, inte en slump, utan en älskad son eller dotter som är välkommen tillbaka till honom.

"Ja, Jesus", eller "Nej, Jesus". Du är den ende som kan bestämma och välja för ditt eget liv. Jesus kommer aldrig att tvinga dig. En dag tar livet slut och möjligheten att välja är förbi.
Men ännu står dörren öppen för dig!

Om du vill läsa mer om vad det innebär att ta emot Jesus och bli en kristen, klicka här.

Om du vill att vi ska be för dig, klicka här.

© Joakim Lundqvist, Ny Generation
(publicerad med tillstånd)